Klikkertrening som metode

Treningsopplegg hentet fra boka “Shaping/klikkertrening” av Anders Hallgren. Artikkelen gir en kort innføring i klikkertrening og viser to praktiske eksempler på hvordan metoden kan brukes i trening ved hundens aggresivitet mot andre hunder eller hundens skepsis overfor barn.

Først må du lære hunden hva klikkerlyden betyr.

 Bruk ekstra gode godbiter, noe hunden virkelig elsker (små pølsebiter, kjøttbollebiter o.l.) Du starter innlæringen av klikkerlyden hjemme i stua. Mens hunden er opptatt av noe annet, klikker du og hiver en av disse gode godbitene bort til den. Hunden skjønner ingenting, men spiser godbiten.
Gjenta minst 10 ganger.
Ta en pause.
Etter en stund, når hunden er opptatt med noe annet igjen, tar du en ny slik treningsperiode av selve klikkerlyden. Nå har hunden skjønt at klikkerlyden fører til godbit, og ser på deg når den hører lyden. Dersom den kommer bort til deg, trenger du ikke kaste godbiten til den, men gi den direkte inn i munnen.
Gjenta den samme treningen på kjøkkenet/andre rom. Deretter trener du ute, først på et rolig sted, seinere på steder med mer forstyrrelser.

Et klikk skal alltid føre til godbit!
Når hunden ser på deg hver eneste gang den hører klikket, og kommer for å få godbit, kan du begynne klikkertreningen.

Trening ved aggressivitet mot andre hunder

 1. Få hjelp av en person med en hund som din hund ikke kjenner. Det må være en rolig hund som ikke er utfordrende og aggressiv. Helst bør det være en hund som nesten overser andre hunder.
 2. Den fremmede hunden skal være på ca 25 meters avstand. Du skal stå helt stille med klikkeren. Observer nøye hvor hunden din ser.
 3. I samme øyeblikk som hunden din ser mot den andre hunden, før den har rukket å reagere med anspenthet eller aggressivitet, klikker du med klikkeren, og gir en ekstra god godbit.
 4. Fortsett slik flere ganger, til du ser at hunden din kikker mot den andre hunden på en avslappet måte.
 5. Gå nærmere den andre hunden, men ikke så nær at hunden din blir anspent. Omtrent 12-15 meters avstand.
 6. Gjenta samme treningen på denne avstanden
 7. Reduser gradvis avstanden ned til ca 1-2 meter
 8. Tren på denne måten også med andre hunder, så mange forskjellige som mulig. Etterhvert også med mer viltre hunder. Ikke gå for fort fram.
 9. Ha alltid klikkeren og godbitene med deg når du går på tur. Bruk klikkeren og godbitene med en gang hunden din ser på andre hunder.
   
 10. Kommer det en fremmed hund for nært, og din hund begynner å reagere med aggressivitet, må du ikke klikke eller gi godbit.
 11. Ikke gi godbiter bortsett fra i trening. Spesielt må du unngå godbiter når hunden din er nær andre hunder (hunden din kan komme til å skulle forsvare maten ved å angripe den andre hunden). Klikker du, ser hunden mot deg (og ikke mot den andre hunden) for å få godbiten.
 12. Når hunden er blitt stabilt flink, reduserer du klikkingen veldig sakte. Husk å rose hunden når den er flink. Men fortsatt gjelder at har du først klikket, må du gi godbit.

Trening ved usikkerhet mot barn

 1. Barnet skal være på avstand, ca 10 meter. Si til barnet at det ikke skal se på hunden. Hver gang hunden begynner å se på barnet, skal du klikke og gi godbit.
 2. Barnet skal være på halve avstanden av den forrige. Gjenta treningen på denne avstanden.
 3. Barnet er på halve avstanden av den forrige igjen (nå ca 2-3 meter). Gjenta treningen.
 4. Barnet er helt nært. Barnet må være helt rolig og passivt, og skal fortsatt se vekk. Når hunden nærmer seg for å snuse, eller på annen måte vil undersøke barnet, klikk og gi godbit. Fortsett å belønne med klikk/godbit ved hvert slikt initiativ under treningen. Men avbryt etter en kort stund, særlig for at barnet ikke skal kjenne press.
 5. La barnet komme fram til hunden med en godbit. Belønn med klikk når det har kommet halvveis mot hunden. Barnet skal gi godbiten. Si til barnet at det fortsatt ikke må se hunden inn i øynene.
 6. Nå skal barnet få se litt på hunden. Belønn hunden med klikk og godbit akkurat når barnet møter hundens blikk. Gjenta flere ganger. Meningen er at hunden skal lære seg å ikke tolke in trussel i øyenkontakten.
 7. Belønn med klikk og godbit når barnet klapper hunden. Be barnet om å klappe bare en eneste gang.
 8. La barnet klappe hunden to ganger, og belønn

Og så videre…

Nedtrapping av klikker/godbit

Når hunden er blitt veldig flink, skal du begynne nedtrapping av bruk av klikker. Men dette skal skje så gradvis at hunden nesten ikke merker det. Klikk 9 av 10 ganger, så 8 av 10 osv.

Gi ros når du ikke klikker. Da trenger du ikke gi godbit. Men også i framtiden skal du klikke av og til, slik at hunden ikke gir opp å prøve på å få deg til å klikke. Klikkingen viser hunden at du fortsatt er fornøyd med atferden. Fortsatt gjelder at har du først klikket, skal du alltid gi godbit.

For at klikkertrening skal være skikkelig effektivt, er det viktig at godbiter ikke gis utenom treningen. Gjør du det, vil jo aldri hunden kunne skjønne at det var dens egen gode atferd som førte til godbit.


Vil du lære mer om klikkertrening og “Shaping”, kan du ta en kikk på www.canis.no, hvor du finner bøker og kurs rundt om i landet. (webmaster anmrk)

Kommentarer er stengt.