Hva kan man trene?

Her finner du gode ideer til treningsformer og aktiviteter du kan gjøre med hunden din, samt kontaktinfo på en del av de som driver med aktivitetene.


Hverdagslydighet

Dette er den viktigste treningen du gjør med hunden. Den daglige treningen hvor vi former hunden slik vi ønsker at det skal være. Det er mange utfordringer ved å oppdra en hund og å forme hunden slik vi ønsker den skal bli, både som valp og voksen. Det anbefales at man går noen kurs fra hunden er valp, hvor man vil lære metoder for innlæring og man kan også få hjelp til mer utfordrende ting man har behov for å få hjelp til. Ønsker man å bygge videre på dette finnes det utallige aktiviteter å velge i mellom.Weight Pull:

Weight Pull er en sport som først og fremst handler om et godt samspill mellom hund og handler. Man må lærer å kjenne hunden og bygger opp selvtilliten samtidig som man bygger fysisk styrke. Under en konkurranse skal hunden trekke en vogn med vekter, av egen fri vilje og kun med handlers oppmuntring, over en avstand på 5 meter fra start til mål. Regelverket innenfor WP er veldig strengt for at alt skal foregå korrekt og med hundens beste i fokus. Sporten passer for alle hunder i alle størrelser og raser/blandinger. Hunden som vinner er den som trekker mest i forhold til egen kroppsvekt. Man trenger ikke konkurrere for å drive med WP. Å trene variert og holde hunden i fysisk god form er viktig for helsa.

av: Tone B Nilsen/kennel lillekos


Blodspor og ferskspor

Blodspor er hvor hunden skal gå et spor hvor det ligger blod i sporet. Hunden skal følge dette sporet til slutten hvor det skal ligge en del av et vilt (hovedsakelig hjortedyr.) Fører av hunden går bak hunden i line. I ferskspor skal hunden gå et spor etter et hjortedyr, hunden går da på dyrets lukt og her er det ikke noe blod. Fører går bak hunden i line. For å få en godkjent ettersøkshund må hunden ha offisielle resultater på prøver i begge grener. Spor er noe som ligger lett for hunder og særlig rasene som vi har representerer i klubben, da flere av de er raser som brukes på jakt. Blodspor er en flott aktivitet hvor hunden får brukt sine medfødte egenskaper. Man kan også konkurrere i blodspor for de som vil gjøre litt mer ut av det. Ønsker man å komme i gang med spor ta kontakt med Norsk Jeger og fisk i ditt distrikt, eller en jakt hund klubb i nærheten.


Rallylydighet

Rallylydighet, RL som det også blir kaldt er en gren hvor hund og fører skal gå en bane og hvor det står skilt i banen hvor ekvipasjen skal utføre den øvelsen som står beskrevet på skiltet. En viss lydighets trening i forkant er en fordel, da skiltene kommer tett og man har minimum 3 m mellom hvert skilt. Mer info om RL finnes på Norsk Rallylydighetsklubb – www.rally-lydighet.com

Rallylydighet. Foto: Solvor Nærland

Agility og hopp

I agility er det fart og spenning fra første stund. Her må det være godt samarbeide mellom hund og fører da hunden er løs hele tiden. Hunden skal føres igjennom en bane med forskjellige hindere.
Hopp går ut på det samme som agility men hindrene hunden skal igjennom er noe forskjellige enn i agility.
Hvis man ønsker å begynne med agility eller hopp som er det en fordel at man i forkant går et grunnkurs. Noen av hindrene bør man være to på ved innlæring da de er høye.

NB: Man må være forsiktig slik at man ikke begynner å trene agility eller hopp med for unge hunder uten kyndig veiledning. Man må passe på belastningsskader.
Mer info om AG og Hopp finnes på  Norsk Agilityforening www.agilityforeningen.no/

Agility-tunel. foto: Solvor Nærland

Smeller (spesialsøk)

Dette er nesearbeid for hunden:

I spesialsøk trener hunden på å finne en spesiell luktkilde. Det kan være narkotika, sprengstoff, kreft, kadaver, skadedyr, sopp, ID og mye annet. Smeller er konkurranseformen av spesialsøk, og er en forholdsvis ny hundesport som tilbys av en del hundeklubber. Norsk smellerklubb er godkjent som medlemsklubb av NKK. Det er opprettet regler for prøver i klasse I og II. Klasse III og ELITE vil komme etterhvert.

Men de fleste nøyer seg med å holde på med spesialsøk for moro skyld og for at hunden skal få stimulere hjerne og nesearbeid.

Les mer om smeller her.