Smeller (spesialsøk)

Dette er nesearbeid for hunden:

I spesialsøk trener hunden på å finne en spesiell luktkilde. Det kan være narkotika, sprengstoff, kreft, kadaver, skadedyr, sopp, ID og mye annet. Smeller er konkurranseformen av spesialsøk, og er en forholdsvis ny hundesport som tilbys av en del hundeklubber. Norsk smellerklubb er godkjent som medlemsklubb av NKK. Det er opprettet regler for prøver i klasse I og II. Klasse III og ELITE vil komme etterhvert.

Men de fleste nøyer seg med å holde på med spesialsøk for moro skyld og for at hunden skal få stimulere hjerne og nesearbeid.

Under opplæringen tilføres det en spesiell lukt i en eller flere bokser eller glass plassert i en golvbane eller i en såkalt platform. Utvannet te er godt egnet som lukt fordi den kan utvannes og utvannes i det uendelige etter hvert som hunden blir dyktigere. Det må brukes samme tetype hver gang. Opplæringen starter med 3 bokser der den ene er tilsatt lukten. Seinere får hunden prøve seg på dobbel bane med 6 bokser, og der den ene er tilsatt lukt. For at ikke hunden skal lære hvor boksen med lukt er, må plasseringen av denne boksen stadig endres. For å være sikker på at hunden ikke leiter etter feil lukt (menneskelukt), er det viktig at den som endrer plasseringen, tar på alle glassene, ikke bare på det som skal er søksmålet og som flyttes.

For at hunden skal forstå at det er telukta den skal finne, blir det i begynnelsen gjerne brukt klikker/forsterker ved snusing på den riktige boksen. Eier er med hunden og viser med hånd hvor den skal snuse. Etterhvert blir klikker gradvis fjernet. Men ros fortsatt ved søk på rett boks, og gi alltid masse kos etter hver fullført bane. Målet er at eier seinere skal kunne stå på avstand og bare dirigere retning og si «søk». Hunden skal også lære å markere ved funn, f.eks. ved å sette seg, ved å sette en labb på boksen eller ved et bjeff.


Huskeliste hvis du vil lage egen golvbane:

  • Bruk gjerne en hobbyplate. Den skal være minimum 20 cm bred, gjerne bredere fordi noen hunder liker å gå oppå. Del plata i to sånn at du får to deler á 1,20 cm lang. Lag 3 hull i hver av delene sånn at du får 6 hull med jevn avstand. Diameter i hullene skal være passe romslig til de boksene eller glassene man har. Sett de to delene sammen ved bruk, gjerne med en krok for stabiliteten. Mal gjerne platene og nummerer hullene fra 1-6. Høyden på golvbanen skal være slik at toppen på boksene/glassene så vidt stikker litt over kanten på plata. De skal lett kunne flyttes fra hull til hull, sånn at hunden aldri vet hvilken som har lukt.
  • Boksene skal ha en ca høyde på 90 mm og diameter på 70 mm. De kan kjøpes gjennom eBay eller fra Stig Meier Berg på http://www.sporsok.no.
  • I stedet for bokser kan det brukes syltetøyglass der diameter på lokket er ca 70 mm. Bruk tesillignende lokk eller bor masse små hull i lokket, sånn at lukta på det hunden skal finne kommer ut.

Når golvbanen er delt i to når den ikke er i bruk, har de fleste plass til å oppbevare den og å så sette den sammen ved bruk et eller annet sted hjemme. En liten økt med smellertrening/spesialsøk kan lett gjennomføres mellom to TV-program.

Kommentarer er stengt.